Nacken och ryggen är delar av kroppen man gärna skyddar inom motorsport. Man använder kragar och västar men trots det är risken stor att man skadar sig. Även en mindre smäll kan orsaka allvarliga skador och man kan rent av förlora känseln i stora delar av kroppen om det vill sig illa.

Vad är en nackskada och vad innebär den?

Nacken består av flera kotor, nerver och brosk. Kotorna kan tryckas ihop eller brytas sönder vid en krock och det kan få allvarliga följder. Ibland har man bara lite ont under någon dag efter en olycka. Det kan kännas lite som nackspärr. Det är dock alltid bra att ta symtomen på allvar. Ibland kan nacksmärta tyda på något allvarligare. Andra gånger kan olyckan orsaka att man får smärtor under lång tid, eller kanske rent av kroniska sådana. Man kan också förlamas. Om man råkar ut för en olycka och får ont i nacken är det alltså bäst att ta det lugnt. Det är svårt att läka en redan orsakad nackskada men det är naturligtvis bra att förhindra att den blir värre.

En nackskada kan behandlas på flera olika sätt. Om en olycka har skett på banan bör det första steget alltid vara att få personen i säkerhet. Att stabilisera den skadades nacke och rygg är alltid bra och genom SOS kan man få instruktioner om hur man ska gå tillväga. På de allra flesta större tävlingar finns det ambulans på plats och de har ofta nackkragar och ryggbrädor på plats. Ett snabbt och korrekt agerande i en sådan här situation kan göra att en person får behålla rörligheten i sin kropp.

Divi