Coronaviruset orsakar en pandemi över hela världen och påverkar samhället på olika sätt. Inte heller motorsporten är fredad när det gäller virusets framfart. Stora event världen över har skjutits upp eller ställts in. Hit hör bland annat en hel del lopp i både MotoGP och F1.

Förbud mot folksamlingar

Framför allt är det förbudet mot stora folksamlingar som medför att stora lopp, tävlingar och event måste skjutas på framtiden eller helt ställas in. Det påverkar i stort sett all motorsport med tanke på smittorisk mellan människor. Dessa tävlingar har inte bara inhemskt intresse utan attraherar åskådare från världens alla hörn. Samtidigt har smittan också nått förarna och land efter land rapporterar inställda lopp. Hur motorsportsäsongen kommer att sluta är osäkert och ingen kan med säkerhet säga när den drar igång. Kina, USA, Argentina, Australien och Thailand är några av de länder som i närtid har valt att skjuta upp säsongen.

Möjlig säsongsstart i juni

Att viruset ställer till med historiska förändringar är inte så konstigt, men faktum är att det är första gången sedan 1954 som deltävlingen i F1 i Monaco inte genomförs. Det var dessutom tänkt att F1 skulle ta steget in i en helt ny era under 2021, med bättre underhållningsvärde och fräckare bilar. Här spelar naturligtvis mekanikernas kunskap om dieseltrim in för att öka spänningen på banan. Detta får nu skjutas upp ännu ett år. Säsongen för 2020 är redan hårt ansträngd men man bibehåller hoppet och planerar för en eventuell uppstart i juni.

Indy 500

Coronaviruset drabbar också den klassiska biltävlingen Indianapolis 500 i USA som istället skjuts upp till augusti. Det uppskattade loppet som i folkmun kallas Indy 500 körs normalt den 24 maj i den gigantiska idrottsarenan Indianapolis Motor Speedway med plats för drygt 300 000 förväntansfulla åskådare. Det hade varit djupt oansvarigt och olagligt att fullfölja loppet med tanke på den omfattande smittspridning som det hade resulterat i.

Motorsporten omsätter miljardbelopp världen över och man hoppas kunna återhämta sig från inställda och uppskjutna lopp. Pandemin orsakar stora ekonomiska förluster för såväl arrangörer som förare. Det kommer att ta tid att komma tillbaka till normaliteten igen och över hela världen väntar fansen på att återigen få befolka anrika banor. Under tiden får motorsportens supportrar passa på att rida ut stormen med filmer på gamla lopp. Det går också att hyra filmer med motorsportstema eller damma av en och annan gammal DVD-film. Med en enkel sökning på Google kan man skaffa sig god underhållning i karantän tills Coronaviruset har släppt sitt strupgrepp om världens länder. Vad sägs till exempel om Ferrari: Race to Immortality från 2017, Lauda: The Untold Story från 2014, Driven från 2001 eller Rush från 2013? Den som söker finner – så vad väntar du på?

Divi