Motorsport är generellt sett en sport som passar de allra flesta. När det gäller bilsport eller motorsport överlag är det inte bara en sport utan det finns flera olika grenar som passar olika bra för olika fordon och förare. Vissa vill köra i skogen, andra vill nå höga hastigheter på asfaltsbanor och en tredje vill visa sina färdigheter i att köra större fordon.

Ekonomi och motorsport

Inom motorsport finns det grenar för alla, oavsett hur den ekonomiska situationen ser ut. Till en början kanske man inte har råd att köpa en egen bil, men då kan det finnas möjlighet att låna andras bilar. Inom bilsport kan det också vara roligt att åka med som passagerare ett par gånger. Då kan man dessutom se hur de olika grenarna ser ut.

Om man vill lägga ut pengar på sin motorsport finns det dock möjligheter till det. Vissa grenar är dyrare att delta i än andra och dessutom kan man lägga tusentals kronor på styling, service och förbättringar om man så vill. Dessutom kan bilarna kosta olika mycket i inköp.

Ålderskrav

För att köra bil på allmän väg krävs det att man är minst 18 år gammal. Inom vissa motorsporter finns det dock undantag. När det gäller till exempel folkrace krävs det att föraren är minst 15 år gammal och har en speciell licens för att få köra. När det gäller motorcykelsporter som motocross finns det även där klasser som är till för yngre deltagare.

Andra krav

För vissa motorsporter krävs det att man har ett vanligt körkort. Det kan också krävas att man har licens eller har gått vissa utbildningar för att man ska få köra. Det har bland annat att göra med försäkringar, den höga hastigheten med mera. Många gånger kan man gå utbildningarna på den bana tävlingen ska äga rum på, men så är inte alltid fallet.

Fysiska krav

Generellt sett finns det inte några krav som säger att man måste vara i en viss fysisk form för att man ska få delta i motorsport. När det gäller tävlingar med motorcykel kan det dock finnas vissa regler för hur mycket föraren får väga. Inom bilsport finns det inget sådant. Man ska dock få plats i förarstolen och man måste ha på sig bilbälte. Tack vare att stolar och bälten ofta går att byta ut brukar det dock inte vara några större problem även för kraftigare förare.

Divi