Formel 1 är sporten för den som gillar hög fart och många varv på en asfalterad bana. Här är inte plåtkontakt det viktiga utan det handlar om att i hög fart kunna kontrollera sin bil i smala kurvor, på raksträckor och liknande. Som förare ska man köra ett flertal varv på banan, och den som är först i mål efter samtliga varv vinner. Det är inte ovanligt att det i ett enda lopp är mellan 30-50 varv och emellanåt får förarna stanna till och byta däck och kolla upp bilen. Eftersom man kör mycket snabbt slits däcken enormt och det är inte sällan de behöver bytas efter bara 4-5 varv på banan. Då finns det ett snabbt team i depån som hjälper till.

Kostnader

Just Formel 1 är en av de dyrare motorsporterna att delta i. Det kostar en hel del pengar att köpa in bilen och det är en hel del som behöver repareras på bilarna efter varje lopp. Däcken är inte heller speciellt billiga och det kan gå åt ett tiotal sådana på en tävlingsdag. Att få en sponsor är inte lätt och det gäller ofta att visa att man verkligen är duktig inom sporten innan man kan bli aktuell för sponsring.

Bilen

Formel 1 är en sport där lätta bilar används. Det finns bara ett säte och hela bilen är tillverkad av lätta material, så även motorn. Den sitter ofta direkt bakom förarens säte och man kan slås av att en så pass liten motor kan ge så stor kraft.

Divi