Inom motorsport kan man i stort sett räkna med att få en del blåmärken eller små sår. Det sker oavsett om man håller på och mekar med bilen eller om man bara kör den. Vid minsta lilla krock finns det alltid en risk att drabbas av blåmärken eller skrapsår. Inom motorsport förekommer hög fart och det är bara tur om man klarar sig undan en olycka helskinnad. Även om man bara får ett litet sår är det dock klokt att ta hand om det på rätt sätt. De små såren kan snabbt orsaka fula infektioner och om man inte får stopp på dem i tid kan det gå riktigt illa. Men när är det egentligen dags att söka vård för ett blåmärke eller mindre sår?

Blåmärken

Ett blåmärke kan orsakas vid ett slag eller tryck mot kroppen. När en bil krockar eller voltar kan den här sortens våld mot kroppen ofta förekomma. Bilbältet dras ofta åt för att förhindra skador på rygg eller nacke, och kroppens delar kan slås mot olika föremål i bilen. Då kan blåmärkena komma som ett brev på posten. Det bildas helt enkelt en blödning under huden och det är den som blir blåmärket. Det är inget farligt och blåmärket kan vara ömt. Det försvinner dock vanligtvis efter några dagar. Att ett blåmärke byter färg och blir grönt eller gult är inte ovanligt och det är ett tecken på att blåmärket håller på att läka.

Vård av små sår

Ett litet sår bör man vara rädd om. Det kan se mycket litet ut på ytan men det kan sträcka sig djupare in i kroppen. Om såret bara har en liten öppning är det vanligt att det läker på ytan först och då kan bakterier bli instängda i såret och orsaka infektion. Det är därför bra att låta små sår blöda en stund innan man tvättar och lägger om dem. Om man inte får rent såret ordentligt är det klokt att söka vård för att få hjälp med att tvätta rent. Många gånger läker sår bäst om de får luftas. Om man ska vistas i en smutsig miljö eller om såret blöder är det dock klokt att lägga om det.

När söker man vård?

Om man har fått ett litet sår och efter ett par dagar märker att man börjar må dåligt, om kroppsdelen svullnar eller om såret börjar vätska sig mycket och man får ont är det dags att söka vård. Då har det mest troligt bildats en infektion i såret och man kan behöva antibiotika för att få bort den. Om såret inte är ordentligt rengjort kan det också behöva tvättas ordentligt, ibland under lokalbedövning. Det kan till exempel sitta fast något i såret som man inte har upptäckt tidigare.

Divi